WE♥♻

Återvinning med personligt engagemang

Med personligt engagemang vill vi erbjuda bästa möjliga återvinningsservice. Vi hämtar t.ex. möbler, cyklar, byggavfall och trädgårdsavfall. Vi garanterar dessutom att allt återvinns och hanteras på bästa möjliga sätt. I fokus för oss är alltid återanvändning, vi försöker alltid hitta en ny användare för det vi hämtar.

Pixall AB en del av Returtjänsten

Artikel i Mitt i Stockholm – 200129

Staden lanserar tjänst som kör bort dina grovsopor

Kommunägda Stockholm vatten och avfall, Svoa, lanserar på måndag Returtjänst som, i likhet med återvinningsappen Tiptapp, ska köra bort grovavfall på beställning.

– Det är ingen ny tjänst egentligen, utan vi har utvecklat ett webbformulär, tagit fram en prislista och upphandlat med flera transportföretag för att det ska bli lite lättare för stockholmarna att bli av med sitt grovavfall, säger Petra Holgersson, pressansvarig på Svoa.

Priserna börjar från 350 kronor, och baseras på hur lång tid en hämtning tar och hur skymmande avfallet är och hur mycket det väger.

Uppskattningsvis skulle det kosta runt 500 kronor att få en soffa hämtad i Liljeholmen och körd till en återvinningscentral, berättar Petra Holgersson.

– De transportföretag som vi har upphandlat till det här kör miljöbilar och de får åka in till återvinningscentraler och slänga och sortera där. Det finns också försäkringar och villkor för de anställda, säger hon.

Rättsprocess mot Tiptapp

Samtidigt fortsätter Stockholms stads rättsliga process mot Tiptapp, appen som kopplar ihop privatpersoner, som vill ha något transporterat, med andra privatpersoner som kan åta sig uppdraget.

2018 beslutade Stockholms stad att förbjuda den delen av Tiptapps tjänster där privatpersoner tar på sig uppdrag att köra hushållsavfall för en annan privatperson.

Enligt lagen får hanteringen av avfall inte utföras av någon annan än kommunen eller den som kommunen anlitar. Något som kallas det kommunala avfallsmonopolet.

Tiptapp överklagade beslutet till länsstyrelsen i Stockholm som i höstas avslog begäran. Förbudet kvarstår, men appen kan fortsätta användas eftersom Tipptapp har tagit tar ärendet vidare till mark- och miljödomstolen där det just nu väntar på att prövas.

PIXALL tar ansvar för återbruket

Artikel i Bostad, SvD – 161217

Arkitekter vill göra återvinningsbranschen smart och snygg.

Grovsopor är mer än bara skräp. Faktum är att mycket av det vi slänger kan få nytt liv och nya användningsområden. Det är tanken bakom Pixall, ett företag som specialiserar sig på att hämta och återvinna grovsopor från företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner.

– Vår ambition är att återanvända och återvinna allt som vi hämtar. Det känns som en självklarhet, säger Pontus Johansson, VD, som startade Pixall tillsammans med vännen Pål Ringborg 2013. De träffades när de båda pluggade arkitektur på Chalmers. Efter examen jobbade de som arkitekter på varsitt håll men kände att något saknades, en ny utmaning. Svaret blev att starta ett företag tillsammans.

– Vi såg en lucka i marknaden någonstans mellan en flyttfirma och sophantering, som dessutom tog ett miljöansvar. Vi vet att mycket av det som slängs faktiskt är hela och rena grejer som enkelt kan återbrukas. Det som måste slängas tar vi till tippen, resten försöker vi ge ett nytt hem. Det sker genom olika kanaler, till exempel att det skänks till välgörenhetsorganisationer, går till auktion eller säljs på loppis.

Sedan starten har Pixall blivit en riktigt uppskattad tjänst i Stockholm där många saknar tid och möjlighet att forsla sopor till tippen. – Det är en smidig lösning för privatpersoner. Vi tar helhetsgreppet. De behöver bara kontakta oss och peka på vad som ska forslas bort – vi fixar resten och ser till att grejerna hamnar där de ska, säger Pontus Johansson.

Förutom hämtning av grovsopar erbjuder Pixall också bland annat lokaltömningar, hämtning efter gårdsstädning, hämtning av byggavfall och tömning och städning av dödsbon. – Inget är för litet eller för stort, vi tar allt från hela möblemang till enstaka saker. Vi vet var olika saker hör hemma och hur man bäst ger dem ett nytt liv.

För närvarande är Pixall verksamma i Stockholm med omnejd men planen är att köra igång även i Malmö och Göteborg.

– Under våren kommer vi dessutom leta efter nya lokaler. Tanken är att vi ska kunna kombinera butiksverksamhet och renoveringsverkstad. Vi lanserar nu också en helt ny hemsida som kommer ligga ännu mer i linje med vilka vi är och vad vi står för; engagerade återvinningsexperter med ambitionen att minimera våra kunders miljöpåverkan.